Auto verkopen: Wat met autoverzekering?

0

Auto verkopen stappenplan
Wat moet je doen met je autoverzekering bij verkoop van je auto? Welke andere stappen dien ik te ondernemen bij de verkoop van een auto? Lees hier meer over het verkopen van je wagen.

Wie zijn auto wil verkopen zal al snel met enkele vragen geconfronteerd worden: Waarop dien je te letten? Welke stappen dien je te ondernemen? Wat moet je doen met je autoverzekering wanneer je je auto verkoopt? Op deze vragen trachten we een antwoord te geven zodat je een handige checklist hebt bij het verkopen van je wagen.

autoverkoper met stappenplan/checklist

© Shutterstock

Auto verkopen: wat mijn autoverzekering?

De autoverzekering opzeggen kan pas wanneer de wagen daadwerkelijk verkocht is. Staat je wagen te koop langs de weg – en rijdt je er niet meer mee? – dan moet de wagen nog steeds verzekerd blijven.

Ook het inleveren van de nummerplaat kan pas plaatsvinden van zodra de wagen verkocht is of wanneer de wagen niet meer gebruikt zal worden en dus niet meer in het verkeer zal komen.
Vermeld na de verkoop sowieso direct de datum aan je verzekeringsmakelaar en deze zal je vervolgens kunnen adviseren omtrent het verdere verloop. We dienen verder een onderscheid te maken tussen verschillende situaties na de verkoop van een wagen.

Auto verkocht, maar ik koop geen nieuwe

Het is best mogelijk dat je een auto verkoopt, zonder dat er een nieuwe wagen in de plaats komt. In dat geval heb je geen nieuwe autoverzekering meer nodig. Je verzekeraar hiervan op de hoogte brengen is dan ook nodig.

Bij stopzetting van de autoverzekering naar aanleiding van de verkoop van je auto bezorg je het best zo snel als mogelijk volgende documenten aan de verzekeringsmaatschappij: de recentste groene kaart, het attest van schrapping en eventueel een kopie van de verkoopovereenkomst.

Indien je reeds autoverzekering premies hebt betaald, dan zal de verzekeraar berekenen hoeveel je teveel het betaald en jou het tegoed terugstorten.

Auto verkocht, maar ik koop een nieuwe wagen

Indien je van plan bent om binnen de vier maanden een nieuwe wagen te kopen, dan dien je ook de verzekeringsmaatschappij hiervan op de hoogte te brengen. Je bezorgt hen dan ook best de recentste groene kaart en een kopie van de verkoopovereenkomst.

Het attest van schrapping en het inleveren van je nummerplaat zal niet nodig zijn aangezien je deze in de meeste gevallen kan overzetten. Je ontvangt normaliter wel een attest waarin bevestigd wordt dat je niet langer de eigenaar bent van het verkochte voertuig, en dit attest kan je aan de verzekeringsmaatschappij bezorgen.

Na de overzet van de wagen kan de verzekeraar ook zorgen voor de aanpassing van je autoverzekering. Indien je van plan bent om van autoverzekeraar te veranderen (bijvoorbeeld omwille van een beter tarief), dan dien je rekening te houden met de wettelijke opzeggingstermijnen die van toepassing zijn.

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen

Het contract bij uw autoverzekeraar stopt in principe 10 dagen na het versturen van een aangetekende brief waarin u de verkoop van de oude wagen bekend maakt. Een autoverzekering contract stopzetten kan dus in principe wel, al dien je overeen te komen met de nieuwe autoverzekeraar op welke datum het nieuwe contract ingaat.
Belangrijk hierbij is om er voor te zorgen dat je op geen enkel moment onverzekerd bent.

Koop je een nieuwe auto? Dan is het best mogelijk dat je een autolening zult nodig hebben voor de nieuwe aankoop van je wagen. Bekijk hier de goedkoopste autoleningen.

Auto verkocht omdat ik een lange tijd onbeschikbaar zal zijn

In principe is het mogelijk om je autoverzekering ook op te schorten. Hiervoor dien je wel een bewijs voor te leggen (bijvoorbeeld een vliegticket) en moet je ook een kopie terugsturen van de groene kaart. Bij vragen omtrent de opschorting van je autoverzekering kan je je het best richten bij je huidige autoverzekeraar.

Wat moet ik doen als ik mijn wagen verkoop?

Wie zijn auto particulier wil verkopen, ziet misschien tegen al die administratieve rompslomp die er bij komt kijken. Een andere mogelijk is de auto achterlaten bij de autodealer. Sowieso willen we er de beste deal aan overhouden. Een belangrijke vraag om te stellen is dan ook: Zijn er verschillen tussen deze twee werkwijzes?

Auto particulier verkopen

Het adverteren van je auto wordt hierbij een belangrijk onderdeel. Websites zoals tweedehands.be vormen daarbij een belangrijk onderdeel. Als je je auto te koop aanbiedt op online sites dan zijn goede foto’s wel heel erg belangrijk, net zoals een ruime en eerlijke omschrijving en prijsvorming.

Je kan ook je auto langs de weg parkeren met een bordje erop waarop staat dat de wagen te koop staat. Dat is heel handig bij drukke wegen. Onthoudt dan wel dat je wagen voorzien moet zijn van een nummerplaat.

Mooie foto’s van je wagen maken wil ook zeggen dat je de auto presenteert in optimale staat: kuis de wagen grondig en zorg er voor dat er geen krasjes meer zichtbaar zijn. Dat kan je eenvoudig verhelpen met middelen die bij de meeste doe-het-zelf zaken verkrijgbaar zijn. Schade die ietwat ernstiger is, of niet te verbergen valt dien je dan wel zeker te vermelden bij je zoekertje omdat het impact kan hebben op de uiteindelijke prijs die je voor de wagen ontvangt.

Hou er rekening mee dat het even tijd kan kosten alvorens er een serieuze verkoper opdaagt. Vrij vaak komen mensen over de vloer die uiteindelijk een bod uitbrengen die veel lager ligt dan de vraagprijs.

Accepteer je uiteindelijk een bod? Vergeet dan niet om ook een verkoopcontract op te maken en de auto te laten keuren. Vaak zijn er nooit echt problemen maar vergt dat wel je tijd en aandacht. Het is dan ook logisch dat particulier een auto verkopen vaak veel rendabeler is dan je auto achter te laten bij een handelaar.

Let op met cash geld!

Je wagen particulier verkopen mag dan misschien wel een goed idee zijn, het is echter altijd verstandig om een overschrijving te vragen. In de handel bestaat een limiet (momenteel 3.000 euro) waarmee men cash mag betalen, maar dat is niet het geval bij een verkoop tussen particulieren onderling.

Het is uiteraard interessant om te kiezen voor een overschrijving of cheque om de nodige bewijsmaterialen ter beschikking te houden.
De nummerplaat blijft bij jou. Indien je een nieuwe wagen hebt gekocht, dan kan je deze hieraan bevestigen.
De nummerplaat moet echter wel teruggestuurd worden naar de Dienst Inschrijving Voertuigen wanneer je 4 maanden na verkoop van de oude wagen nog geen nieuwe auto heeft ingeschreven. Je ontvangt dan een attest van schrapping van inschrijving dat je aan je verzekeraar kan bezorgen.

Documenten bij particuliere verkoop auto

Wie een auto verkoopt dient een aantal documenten voor te kunnen leggen aan de nieuwe eigenaar: het keuringsbewijs, een tweedehandsrapport, de Car Pass en het gelijkvormigheidsattest.

Ook het onderhoudsboekje en de sleutels mag je uiteraard niet vergeten bij de overdracht van de wagen, net zoals een aanvraagformulier voor inschrijving dat 2 maanden geldig blijft.

Een verkoopcontract is op zich niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Indien deze door beide partijen (koper en verkoper) wordt ondertekend, dan is er weinig ruimte tot discussie. Een verkoopcontract kan bijvoorbeeld volgende elementen bevatten:

  • De datum van verkoop;
  • De namen en adressen van zowel de koper als de verkoper;
  • De overeengekomen prijs en de betalingsmodaliteiten;
  • De beschrijving van het voertuig: Het merk, model, bouwjaar, cilinderinhoud, motorvermogen, type/Aard, chassisnummer, fiscaal vermogen, datum eerste inschrijving, P.V.G.-nummer, eventuele zichtbare gebreken, …
  • De vermelding van de kilometerstand (die moet overeenkomen met de stand op de Car-Pass);
  • De vermelding ‘verkocht in de door de koper gekende staat’
  • De vermelding ‘technische controle ten laste van de verkoper’ (bij verkoop aan een autohandelaar);
  • De vermelding van de meegeleverde documenten zoals het inschrijvingsbewijs, het keuringsbewijs, het tweedehandsrapport, het onderhoudsboekje, de sleutels, het aantal sleutels, het gelijkvormigheidsattest, het inschrijvingsbewijs, het keuringsbewijs, het attest voor de LPG-installatie (indien van toepassing), …

Vergeet echter niet dat je als verkoper aansprakelijk blijft voor de verborgen gebreken aan de wagen en daar aldus verantwoordelijk voor blijft.

Omgaan met een potentiële koper

Via tweedehandssites is het niet steeds makkelijk om een auto te verkopen. Je moet er sowieso van bewust zijn dat er veel mensen een slag willen slaan en een auto spotgoedkoop willen aankopen. Het kaf van het koren scheiden is niet steeds eenvoudig.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een potentiële koper een testrit wilt maken. Je beslist zelf of je hiermee akkoord gaat. Indien er een testrit wordt gemaakt, dan rijdt je best zelf ook mee.

Een koper mag wel alle boorddocumenten inkijken en van jou wordt wel verwacht dat je een geldige autoverzekering hebt voor de wagen. Indien er zich tijdens de testrit een ongeval voordoet, dan zal dit in de meeste gevallen op jouw autoverzekering verhaald worden.

Indien je een testrit toelaat, check dan zeker even of de koper een geldig rijbewijs heeft.

Indien er een akkoord wordt gesloten, zorg dan steeds voor een verkoopovereenkomst in tweevoud zodat je steeds de nodige bewijslast kan dragen. Qua betaalmiddel kies je het best voor een overschrijving. Een contante betaling is ook een goed alternatief bij particulieren, maar zorg er dan wel voor dat je een ontvangstbewijs laat ondertekenen. Dat zorgt voor wederzijds vertrouwen.

Auto inruilen bij de autohandelaar

Een auto particulier verkopen zal in de meeste gevallen het meest rendabel zijn, maar niet iedereen kan of wil hier al zijn tijd in steken. Een goed alternatief is dan ook om de wagen in te ruilen bij de autohandelaar waarbij je je nieuwe wagen koopt, of om de wagen te verkopen aan een erkende garagist, merkdistributeur of onderneming die een handelsplaat heeft.

Deze optie is iets eenvoudiger, maar biedt ook ruimte voor onderhandelingen. Sowieso komt het er op neer dat de gegevens worden overgenomen in een koopboek, wordt er een verkoopcontract opgemaakt, of wordt er een borderel opgemaakt dat dient als bewijs van de verkoop. Hou in ieder geval een duplicaat bij voor jezelf als bewijsstuk van de verkoop van de auto.

Een verkoopovereenkomst zal wel nodig zijn indien je de wagen verkoopt aan een persoon of onderneming die BTW-plichtig is. Je hoeft zelf uiteraard geen BTW aan te rekenen omdat je in je particuliere hoedanigheid handelt, en zelf geen BTW-plichtige activiteit uitoefent. Wie echter de auto verkoopt in naam van zijn onderneming zal wel BTW moeten aanrekenen.

Documenten bij verkoop aan een handelaar

Wie zijn auto verkoopt aan een autohandelaar, zal net iets minder administratieve zorgen hebben. Zo is het niet nodig om te auto te laten keuren in tegenstelling tot een particuliere verkoop maar zal je wel het inschrijvingsbewijs moeten overhandigen aan de handelaar die de wagen overneemt.

In het verkoopcontract neem je dan best wel de melding op dat de technische controle en laste is van de koper. Een Car-Pass is wel verplicht omdat het de kilometerhistoriek van de wagen weergeeft. Indien je deze niet aanlevert, dan kan de verkoop ongeldig worden verklaard.

Verkeersbelasting bij verkoop auto

Verkeersbelasting betaal je op jaarbasis. Indien je dus reeds verkeersbelasting op de verkochte auto hebt betaald, dan zal dat worden verrekend met de belastingen die je verschuldigd zult zijn voor je nieuwe wagen.

Indien je geen nieuwe wagen inschrijft, dan zal het teveel aan betaalde verkeersbelasting worden terugbetaald.

Opbrengsten van de verkochte wagen

Wanneer je wagen verkocht is dan kan je dat geld misschien beter inzetten dan op het spaarboekje. Misschien bestaat er de mogelijkheid om je autolening vervroegd af te lossen? Neem hiervoor contact op met de kredietmaatschappij waarbij je een autolening hebt afgesloten.

Een andere mogelijkheid is ook om het geld eenvoudigweg te beleggen. Lees hier meer over beleggingen.

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen

Deze website gebruikt cookies om jou de beste ervaring te kunnen geven. Door deze website te gebruiken ga je hiermee akkoord. Meer info

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten