Aanvullende verzekering: bestuurdersverzekering
De bestuurdersverzekering
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto zal alleen materiële en lichamelijke schade van derden vergoeden. Wordt je als bestuurder verantwoordelijk gesteld voor een ongeval, dan zal je eigen lichamelijke schade niet gedekt worden. Om die reden is een bestuurdersverzekering heel erg interessant.
De bestuurdersverzekering is in tegenstelling tot de verzekering BA auto niet verplicht en ook niet wettelijk bepaald. Dat wil zeggen dat elke verzekeraar zelf de inhoud van het contract en de premie kan bepalen.
Bestuurdersverzekering dekkingen
Een bestuurdersverzekering kan tussenkomen in verschillende zaken. Niet alleen heb je bescherming tegen lichamelijke letsels, maar wordt je ook beschermd tegen potentieel inkomensverlies bij tijdelijks of permanente arbeidsongeschiktheid.
Andere waarborgen die in een bestuurdersverzekering zitten, zijn onder meer:
- Tussenkomst bij medische kosten (inclusief ziekenhuisopname).
- Vervangingsinkomen in het geval van blijvende of tijdelijke invaliditeit.
- De uitkering van een kapitaal aan de naaste familieleden bij overlijden in een verkeersongeval.
- Tussenkomst bij inkomensverlies omwille van arbeidsongeschiktheid.
De waarborgen kunnen van contract tot contract verschillen en zijn dus afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Dat komt omdat de bestuurdersverzekering niet wettelijk geregeld wordt. Elke verzekeraar kan met andere woorden zelf de inhoud van de waarborgen bepalen.
Een bestuurdersverzekering bij Touring kost maandelijks ongeveer 4,12 euro. Hiervoor ben je gedekt tot 500.000 euro per schade geval. De bestuurdersverzekering is ook in het buitenland geldig. De landen waar de bestuurdersverzekering geldig is, wordt ook op uw groene kaart vermeld. Het betreft voornamelijk de Europese landen.
Formules verzekering bestuurders
Om het bedrag van de schadevergoeding te bepalen, bestaan er twee verschillende systemen:
- Forfaitair
- Vast recht
Forfaitaire (werkelijke) vergoeding
In het forfaitair systeem zal men rekening houden met de werkelijke situatie en bij elk geval apart berekenen hoeveel de schadevergoeding zal bedragen. Er wordt rekening gehouden met inkomen, leeftijd, de ernst van de letsels, enz …
Jongeren met een goed inkomen hebben er baat bij om voor deze formule te kiezen. Hou echter wel rekening met de kleine lettertjes: bepaalde verzekeraars kunnen een beperking opleggen in het aantal jaren dat de behandelingskosten vergoed worden.
Vaste vergoeding
Een vaste vergoeding wordt meestal wel geplafonneerd tot bijvoorbeeld 500.000 euro (dat is bij de meeste verzekeraars ongeveer gelijk). Er wordt een maximale vergoeding voorzien voor elke schadepost.
Zowel de verzekeraar als de begunstigde weten exact op voorhand waartoe ze zich verbinden en welk bedrag wordt uitbetaald in geval van een ongeluk met lichamelijke schade.
Het nut van een bestuurdersverzekering
Een bestuurdersverzekering is veel ruimer dan bijvoorbeeld een hospitalisatieverzekering. Bij tijdelijke invaliditeit of werkonbekwaamheid heb je recht op bescherming, ook wanneer de medische kosten gemaakt worden voor een langere periode.
De meest ruime bestuurdersverzekering is diegene die zowel jezelf als alle leden van je gezin beschermd in het verkeer, ongeacht of deze bestuurders of inzittenden zijn, en ongeacht het type voertuig (dus ook fiets, voetganger of openbaar vervoer). Het is ook mogelijk dat kennissen mee verzekerd worden wanneer die met uw wagen rijdt.
Ook bij een ernstig ongeval in je recht kan een bestuurdersverzekering nuttig zijn. Het kan best mogelijk zijn dat de verzekering van de tegenpartij niet tussenkomst, zolang het dossier door politie en parket niet is afgerond. Bij hospitalisatie kan een verzekering bestuurder alvast tussenkomen.
In bepaalde gevallen geen dekking
Je kon reeds lezen dat elke verzekeraar zelf de inhoud van het contract kan bepalen. Zo kan ze ook in het contract opnemen dat er in bepaalde gevallen geen tussenkomst is van de bestuurdersverzekering.
Dat kan bijvoorbeeld zijn indien het ongeval gebeurd tijdens een niet-toegelaten race op de weg of in gevallen waarbij de bestuurder van de auto geen rijbewijs heeft. Ook wanneer de bestuurder rijdt onder invloed van alcohol of drugs, of wanneer het voertuig geen geldig keuringsbewijs heeft kan in het contract vermeld worden dat tussenkomst niet mogelijk is.
Prijs van een bestuurdersverzekering
Elke autoverzekeraar zal een formule bestuurdersverzekering ter beschikking hebben, veelal onder de vorm van een aanvullende verzekering. Aangezien de bepalingen vrij door de verzekeraar kan ingevuld worden, is het belangrijk om contracten van bestuurdersverzekeringen goed met elkaar te vergelijken.
De prijs van een bestuurdersverzekering zal ongeveer 50 euro op jaarbasis bedragen. Hiervoor ben je gedekt voor bedragen die kunnen oplopen tot 500.000 euro per schadegeval, zelfs indien het ongeval in een ander land plaatsvond.
Vergelijk autoverzekeringen en bestuurdersverzekeringen via onderstaande knop.