Omgekeerd kan echter ook: wie in fout is en een ongeval veroorzaakt, zal zijn bonus malus en dus ook zijn verzekeringspremie zien stijgen.
Sinds 2004 kan elke verzekeraar zelf bepalen hoe zij de bonus-malus invult. Wie als jongere tot 2003 voor het eerst een autoverzekering aanging op eigen naam, betaalde slechts 85% van zijn premie omdat hij startte met een bonus-malusgraad van 11. Vandaag de dag kan een verzekeringsinstelling zelf bepalen aan welke bonus-malus een jongere start.
Voordeel Bonus Malus?
Bij een bonus malus is het wel mogelijk om hier en daar extra voordeel te bekomen bij een maatschappij. Bepaalde maatschappijen geven je bijvoorbeeld respijt als je al 2 jaar ongevallenvrij in het verkeer rond rijdt en geen ongeval in fout veroorzaakt. Touring bijvoorbeeld biedt dit aan als je al enige tijd op een bonus-malusgraad van 0 staat. Bij een eerste ongeval in fout zal je dan ook deze bonus-malus graad niet verliezen. Aanschouw het als een joker die je kan inzetten.
Als je toch een ongeval zou veroorzaken en er wordt beoordeeld dat je in de fout bent gegaan, dan zal je premie stijgen met gemiddeld 10%. Een tweede ongeval veroorzaken zal echter wel al betekenen dat je premie stijgt met ongeveer 40%. Wees dus alert tijdens het autorijden!
Premie autoverzekering zelf berekenen?
Het is dus moeilijk om zelf te berekenen hoeveel de premie van je autoverzekering zal bedragen. De bonus malus wordt immers bij elke verzekeringsmaatschappij anders ingevuld.
De beste tip die we je kunnen meegeven is om offertes van verschillende verzekeraars te vergelijken. Klik hier om te beginnen.