In dit artikel kom je te weten welke voertuigen verzekerd moeten zijn, wie deze “BA-verzekering” moet afsluiten en welke schade deze autoverzekering allemaal dekt.
Wat is een BA-autoverzekering?
De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (of BA autoverzekering) is verplicht voor alle bestuurders van een wagen. Dit is wettelijk bepaald.
Het is een aansprakelijkheidsverzekering waarbij een verzekeraar zal tussenkomen om derden (de slachtoffers) schadeloos te stellen. Ze dekt zowel lichamelijke als materiële schade die je aanbrengt aan derden, alsook aangebrachte schade toegebracht aan gebouwen, poorten, enz …
De personen die met een BA autoverzekering verzekerd is, is de eigenaar van het voertuig, en de inzittenden. Ook schade een kleding en persoonlijke bagage worden opgenomen in de dekking van de polis. Een BA-autoverzekering zal met andere woorden alles verzekeren, inclusief gevolgen van een ongeval zoals medische kosten, arbeidsongeschiktheid, inkomensverlies.
Omdat de BA autoverzekering wettelijk bepaald is, hanteren de meeste verzekeraars ook dezelfde voorwaarden. Dat maakt het heel eenvoudig om autoverzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid te vergelijken. De premie en Bonus-Malus voorwaarden kunnen echter wel verschillen per verzekeraar. Vergelijken is dus de boodschap om de goedkoopste autoverzekering te kunnen vinden.
Wat is een Bestuurdersverzekering?
Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto zal alle derden schadeloos stellen. In de wet staat duidelijk dat ook inzittenden ‘andere dan de bestuurder’ verzekerd zijn. Dit betekend dan ook dat jouw lichamelijke verwondingen niet vergoed zullen worden.
Een aanvullende bestuurdersverzekering zorgt er voor dat je hier als bestuurder ook tegen beschermd bent.
Burgerlijke aansprakelijkheid inbegrepen bij een omniumverzekering.
Interessant om weten is ook dat, wanneer je een kleine of een volledige omniumverzekering afsluit, deze eveneens over een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid beschikt. Op deze manier je twee vliegen in één klap.
Hou er wel rekening mee dat een omniumverzekering een iets hogere kostprijs zal hebben. De kostprijs van de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is niet bij wet vastgesteld. Het staat iedere verzekeraar van autoverzekeringen dan ook vrij om zelf de kostprijs van haar burgerlijke aansprakelijkheid verzekering te bepalen.
Dit geldt niet voor de inhoud van de autoverzekering. Wat dat betreft zien alle burgerlijke aansprakelijkheid verzekeringen er in principe hetzelfde uit waardoor autoverzekeringen vergelijken iets gemakkelijker wordt.
Wil je alleen schade aan het voertuig van derden laten verzekeren door middel van uw autoverzekering? Dan mag het duidelijk zijn dat je aan de burgerlijke aansprakelijkheid verzekering meer dan voldoende heeft.
Bij een BA-autoverzekering moet je er wel rekening mee houden dat je eveneens met een bepaalde vrijstelling te maken krijgt. Net als bij andere verzekeringen is het dus ook bij deze soort autoverzekering zo dat je steeds ook zelf voor een stukje van de kostprijs zult opdraaien.
Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid alleen voor auto?
Niet alleen voor auto’s is een BA-verzekering verplicht, maar voor alle voertuigen dat wordt aangedreven door een mechanische kracht. Met andere voorwaarden: begeef je je met een gemotoriseerd voortbewegingsstoestel op de openbare weg, dan ben je verplicht hiervoor een BA motorrijtuigverzekering aan te gaan. Denk hierbij aan: elektrische rolstoelen, elektrische scooters, elektrische autopeds, een segway, een golfkarretje, een brommer.
Begeef je je op de openbare weg, dan moet je dus een groene kaart kunnen voorleggen van zodra het gaat om een rij- of motorvoertuig dat wordt aangedreven door mechanische kracht.
Pocket bikes zijn verboden om zich op de openbare weg te begeven. Wil je hiervoor een passende aansprakelijkheidsverzekering, dan neem je best even op met je verzekeringsmakelaar met de vraag of deze eventueel onder een familiale aansprakelijkheidsverzekering kan vallen.
Verzekering nodig bij elektrische fiets?
Of een elektrische fiets al dan niet verplicht verzekerd moet worden, hangt af van het feit of deze voldoet aan de criteria van de wegcode en de Europese normen.
Voldoet jouw elektrische fiets aan onderstaande criteria, dan zal een verzekering niet verplicht zijn omdat deze niet valt onder de noemer ‘motorrijtuig’:
- De elektrische fiets is voorzien met een rotatiesensor of trapkrachtsensor.
- De motor dient de aandrijving te stoppen van zodra een snelheid van 25km/u bereikt wordt.
- De elektrische fiets mag maximaal een vermogen van 250 watt leveren.
Elke elektrische fiets moet in principe voldoen aan bovenstaande criteria. Wil je je alsnog laten verzekeren dan kan dit aan de hand van een BA familiale verzekering. Voldoet je elektrische fiets niet aan bovenstaande normen én is je elektrische fiets legaal? Dan wordt deze aanschouwd als een bromfiets (A-B) en zal je een groene kaart moeten kunnen voorleggen. Een motorrijtuigverzekering zal dus verplicht zijn, en je zal aan dezelfde wetten moeten voldoen zoals een bromfiets.
Wie moet de autoverzekering afsluiten?
In beginsel zal de eigenaar van de auto moeten instaan voor het afsluiten van de autoverzekering omdat deze de hoofdbestuurder zal zijn van de wagen. Maar er zijn ook andere gevallen mogelijk.
In het geval waarbij je zelf niet meer met je wagen rijdt maar iemand anders van de auto gebruik laat maken dan is het nog steeds mogelijk om als eigenaar van de auto in te staan voor de autoverzekering. Je dient de kosten dan wel te verhalen op de bestuurder van de auto.
Eenvoudiger is echter wel om de derde persoon (de voornaamste bestuurder) de autoverzekering te laten afsluiten. In dat geval vervalt voor jou de verplichting om in te staan voor de verzekering van de auto. Je hebt echter wel de verantwoordelijkheid om dit te controleren. Indien deze derde persoon géén verzekering afsluit, dan moet jij dit in principe doen.
BA autoverzekering online afsluiten.
Via onze site is het mogelijk om online uw premie autoverzekering te berekenen en online af te sluiten bij de meest interessante verzekeraar. Vergelijk ook autoverzekeringen door hier te klikken en bespaar tijd en geld bij het zoeken naar de ideale autoverzekering.